Dobrodošli na evodnik.pozitivke.net
ponedeljek, 30. marec 2015 @ 16:09 CEST

 Zdravilna zelišča

Na splošno velja pravilo, da nabiramo korenine in korenike le jeseni ali zgodaj spomladi, celo rastlino tedaj, ko začne cveteti, cvete, ko se začno odpirati, liste pa, ko so najlepše razviti.

Rastlin ne nabirajmo ob sončni pripeki ali ko so te še mokre od dežja ali rose, ampak počakajmo, da se rosa ali deževnica posuši. Najbolj primerne za nabiranje so dopoldanske ure, ko še ni sončne pripeke ali pa popoldne, ko sonce že izgublja svojo moč.

Vedno nabirajmo le tiste rastline, ki jih dobro poznamo. Nikoli jih ne nabirajmo brez reda in nikoli jih ne mešajmo med sabo. Nabirajmo vsako rastlino posebej in vsako rastlino posebej doma tudi posušimo. Če nabiramo več različnih rastlinskih delov, jih ločujmo sproti – korenine npr. dajajmo v posebno posodo, da ostalih delov rastline ne zamažemo s prstjo.

Nabranih zelišč ne tlačimo, ker se zmečkajo in, če so stlačeni, se radi vnamejo, segrejejo in pokvarijo. Ko pridemo domov, nabrana zelišča takoj preberemo, očistimo in damo sušit.

Ne nabirajmo rastlin, ki so že redke ali pa celo zaščitene. Vedno imejmo pred očmi, da s pretiranim nabiranjem uničujemo naše rastlinstvo.

Med zaščitenimi rastlinami, ki rastejo pri nas, so tudi sledeče: rumeni svišč ali encijan, kranjski jeglič, lepi jeglič ali avrikelj, cesarski silj ali cesarski koren, okroglolistna rosika, jesenček, rjasti sleč, bodika ali božji les…

Če nabiramo cvete in korenine redkih rastlin, je nevarno, da jim onemogočimo rast, da ne morejo razviti semena, ki je potrebno za nadaljnje razmnoževanje. Z nabiranjem korenin pa lahko rastlino dokončno uničimo.

Ne potrgajmo vseh rastlin, kjerkoli jih že nabiramo. Vedno jih pustimo nekaj tudi za razplod. Če nabiramo liste, ne osmukajmo rastlin do golega, ker jih lahko s tem uničimo. Ne lomimo drevja in vej. Rastlina je živ organizem, ki mu lahko z uničujočim klestenjem povzročimo nepopravljivo škodo.

Več o Nabiranju in sušenju zdravilnih zeliščih...

 Zdravilne rastline

Ameriški slamnik
Badelj
Bazilika
Bela omela
Bljuščec
Bezeg, črni

Borovnica

Breza, navadna

Bršljan, navadni

Brin, navadni

Bezeg

Citronka
Čebula

Česen

Dobra misel
Dob-hrast

Drobnocvetni vrbovec
Gabez, navadni

Ginko

Grah, veliki

Hermelika
Hmelj, navadni

Islandski lišaj
Izop
Ječmen, navadni

Jetrnik, navadni

Kamilica
Kana

Kijasti lisičjak
Kopriva, velika

Kostanj, divji

Krvavi mlečnik
Limona

Lipa
Lopatica, spomladanska

Majaron
Mak, vrtni, poljski

Materina dušica
Melisa

Močvirski oslad
Ognjič
Omela, bela

Oreh, navadni

Pehtran
Peteršilj
Plahtica navadna
Plešec, navadni

Poprova meta
Preslica
Pšenica, navadna

Regrat, navadni

Rman, navadni

Rožmarin
Sivka
Slez, navadni

Smreka, navadna

Stevija
, naravno sladilo
Šentjanževka
Šipek, navadni
Timijan
Trpotec, širokolistni, ozkolistni

Vijolica, dišeča

Vrba, bela

Zelje
Žajbelj
 

Članki o zdravilnih zeliščih

Pametne rastline in neumni ljudje

V Kremanski prerokbi lahko preberemo: »Čas bo prišel, ko bodo ljudje umirali od najhujših bolezni. Povsod si bodo iskali zdravila in niti opazili ne bodo, da po zdraviliih hodijo«.

Kako sušimo zdravilne rastline?

Ko rastlino utrgamo, preneha v njej življenje. Začne se razkrojevalno delo kvasil in drobnoživk, ki pokvarijo vrednost zdravilne zeli, če tega pravočasno ne preprečimo.

Forum Topic Last Post
Za tisk prijazna stran

Zeliščarska učna kmetija Plavica

V neposredni bližini evropsko znanega termalnega zdravilišča Dolenjske Toplice leži učna kmetija zdravilnih rastlin Plavica. Kmetija nosi ime po zdravilni roži Plavici (Centaurea cyanus), ki je pred časi množično krasila slovenska polja. V Parku Plavica vzgaja zdravilne rastline gospodar kmetije oče Jože skupaj z mamo Zvonko.

Pri nas si preko celega leta lahko ogledate več kot 400 zdravilnih rastlin (rož, grmovnic, dreves), dobite celostno znanje o rastlini (poreklu, značilnostih, zdravilnosti) ter o uporabi le-teh. Čaje in čajne mešanice ter ostale pripravke pripravljamo po tradicionalnih postopkih, kot nas je učil pater Simon Ašič.

Program sestavimo po Vaših željah iz naše pestre ponudbe, ki zajema:

- ogled parka zdravilnih rastlin Plavica s strokovnim vodenjem,
- predavanje na temo bio pridelave rož, zelenjave, pomenu uživanja biološko pridelane hrane in sodobne vegetarijanske prehrane,
- predavanja o zdravljenju s sivo Glino,
- prikaz lončarskih dejavnosti in oblikovanja z glino,
- prikaz in praktična delavnica izdelave pripravkov iz zdravilnih rastlin po tradicionalnem znanju Patra Ašiča (poparek, sirup, mazila, praški, tinkture, zeliščna olja, vina itd.); praktičnen prikaz rabe izdelkov,
- degustacija čajev iz programa Zakladi Roga,
- ogled BIO pridelovalnega nasada BIO Plavica s strokovnim vodenjem.

Prijave in informacije dobite na naslovu:
Zeliščarska učna kmetija Plavica, Cerovec 34, 8350 Dolenjske toplice, tel: +386 (0)7/306-62-59, fax +386 (0)7/306-62-60, gsm 040/725-240, 031/602-793, e-mail: majes@siol.net, http://www.kmetija-plavica.net

Več o ponudbi...


Dobrote iz Sončne trgovine

ZDRAVI SE SAM

Avtor: Edward Bach

Duhovna osnova originalne Bachove cvetne terapije.

Bolezni nikakor ne moremo pozdraviti ali izkoreniniti z današnjimi materialističnimi metodami iz enostavnega razloga, ker bolezen ni materialnega izvora.

Več o knjigi...

ALTERNATIVNA KUHINJA

Avtor: Polona Kovič

Polona Kovič, po izobrazbi profesorica, po poklicu samostojna prevajalka, ki je prevedla Tečaj čudežev, se že petindvajset let intenzivno ukvarja z zdravo prehrano in jogo. Kot jogijski terapevt je nekaj let delala tudi na Kliničnem centru v Ljubljani.

Več o knjigi...

ŽIVETI ZDRAVO

Avtor: Harvey in Marilyn Diamond

Živeti zdravo je mednarodna uspešnica, ki ruši vse mite o prehrani in hujšanju. Svetuje, kako lahko spremenite svoj videz in življenje. Strokovnjaka za prehrano pojasnjujeta, kako lahko jeste bolj raznoliko hrano, kot ste jo jedli doslej...

Več o knjigi...

Na pomoč! - Holesterol

Avtor: Gellerman - Schultes, Dierk Heimann, Gunther Vogel

Tako kot v razvitem svetu so tudi pri nas že vrsto let vodilni vzrok obolevanja in umiranja bolezni ateroskleroze.

Koliko česa in kaj bomo pojedli? Bomo vsak dan dovolj telesno aktivni?

Več o knjigi...